Villamos javító és kötő hegesztés

A vasúti sínek és kitérők futó és vezető felület hibái javító-felrakó hegesztéssel gazdaságosan javíthatkó. Ezt a munkafolyamatot a MÁV THERMIT Kft. bevont elektródás kézi vagy fogyóelektródás villamos ívfényhegesztéssel vagy az ún. ELLIRE fedettívű automatikus hegesztéssel végzi a vasutaknál, elővárosi és városi villamos vasutaknál és iparvágányokban egyaránt. A városi vasútaknál használják ezt a költségtakarékos eljárást. A nagyvasúti vágányoknál ott alkalmazzák, ahol más hegesztési eljárás helyhiány miatt nem kivitelezhető, pl. keresztezési közép közelében.

A villamos javító és kötő hegesztés mindenhol készíthető és alkalmas minden sínprofil és különböző profilú sínek átmeneti hegesztésére is.

Az elvégzendő feladatokat a hegesztési technológia alapján a társaság hegesztő szakemberei európai EWE és nemzetközi IWE diplomákkal is rendelkező hegesztő szakmérnök irányítása és felügyelete alatt készítik. Az elkészült munkákat roncsolásmentes vizsgálati módszerekkel folyamatosan ellenőrizzük.

A javítást bevont elektródával vagy önvédő porbeles fogyóelektródával végezzük, elsősorban az alábbi helyeken:

 • keresztezési középrészek csúcsbetétei, könyöksínjei, egybeöntött keresztezési középrészek,
 • félváltkban csúcs- és tősíneken,
 • sínek és régi hegesztések futófelületén lévő hibák helyreállításánál (kitörések, repedések, kivölgyelődések, stb.),
 • gyártóművi hibák (lunkerek, behengerlési hibák, stb.)
 • letörött sínvégeknél,
 • vezetősíneken.

A felrakó hegesztés a javítás mértékét tekintve lehet:

 • teljes értékű helyreállítás,
 • részleges helyreállítás,
 • kényszerű beavatkozás.

Az eljárás lényege az, hogy kisforgalmú vonalak behatási pontjainál a sín futófelületére rozsdamentes anyagot hegesztünk fel, mely a sínáramkörök folyamatosságát biztosítja, ezzel a forgalombiztonságot növeli.

A javítások végrehajtása régóta jól bevált nagy teljesítményű gépi módszer, ahol önjáró automata hegesztőgéppel a következő munkák végezhetők:

 • felrakó hegesztés vályús sínek kikopott vezetőfelületein (költségét tekintve nagyon előnyös alternatíva a síncsere költségeihez képest),
 • „Csikorgáscsökkentő” hegesztés. Az eljárás lényege, hogy kis sugarú ívekben nagy keménységű, de kis súrlódási együtthatójú varrathernyók futófelületre történő felhegesztésével a súrlódást csökkentjük, ezzel a csikorgási zajokat megszüntetjük, vagy olyan rezgési frekvencia keletkezik, hogy a zaj elviselhetővé válik. Az eljárás további előnye a kis sugarú ívekben közlekedő járművek kerékkopásának és a sín futófelületi kopásának lényeges csökkentése.

A villamos ívfényhegesztést a sínek összehegesztésénél elsősorban a városi villamos vasutaknál alkalmazzuk, illetve olyan helyeken jöhet szóba, ahol az AT hegesztés valamilyen oknál fogva nem végezhető el (pl. a felszerelés nem fér el).

A hegesztést bevont elektródás kézi ívfényhegesztéssel és fogyóelektródás hegesztéssel egyaránt végezzük.

Segíthetünk?

Kérdése van termékeinkkel szolgáltatásainkkal kapcsolatban? Örömmel állunk rendelkezésére.

Kapcsolatfelvétel

ImpresszumAdatvédelemÁSZFOldaltérkép