Thermit® - hegesztés

Az aluminotermikus sínhegesztés feltalálásának kezdete a 19. század végére tehető. 1895 körül professzor Hans Goldschmidtnek sikerült az aluminotermikus reakciót műszakilag megfelelően alkalmazni. Ennek az erős reakciónak alapja az alumínium granulátum és a vasoxid, ami kezdeti gyújtás után erősen exoterm folyamatként reagál. A fellépő hő révén külső energiaforrás nélkül 2300 °C-ra hevítik az acélt, ami már megfelelő a hegesztési technológiaként való alkalmazáshoz. Ma ezt a metódust már csak egyes kohászati területeken alkalmazzák, a hézagnélküli vágányok kialakításához azonban továbbra is nélkülözhetetlen.

A sínek hézagnélküli összehegesztése elsőként 1910 körül jelent meg a városi vasutaknál. Itt a sínek teljes hosszukban burkolt vágányba vannak beépítve, így csekélyebb deformációval lehet számolni. A felépítmény javítása érdekében, főként a fellépő hossz- és keresztirányú erőkkel szembeni stabilitás növelésére első kísérleteit a 20-as években normál nyomtávú pályákon végezték, ellenőrizve a hézagnélküli sínszálak viselkedését; a kiváló tapasztalatok hatására a német vasút 1924-től már a hidakon és az alagutakban is alkalmazta ezt a technológiát.

Az 1950-es években számos vizsgálatot folytattak, ezek eredményeit felhasználva, segítve a gyors nemzetközi elterjedését a hézagnélküli vágányok hegesztésének. 1928 óta a Német Vasútnál a Thermit® technológia a szabványos hegesztési eljárás. 1955-től az SmW-eljárás lehetővé tette a hegesztések gyorsabb kivitelezését és ezzel 1964-re a Német Vasút vágányainak 50 %-át, több mint 70 000 km-t hézagnélkülivé alakították. Az SkV-eljárások bevezetésével 1972-ben ez a folyamat tovább folytatódott.

Az aluminotermikus hegesztés az utolsó láncszemévé vált egy hosszú folyamatnak; ami a síngyártásától a sínek hegesztőtelepen történő összegesztésén és az automatizált sínfektetésén át a hézagnélküli vágány kialakításig tart. Követelmény a hegesztésekkel szemben a nagy kopásállóság, a lehető legjobb ellenállás a gördülés fárasztó hatásával szemben és a törés kockáztának minimalizálása. Továbbá meg kell felelniük a vasúti közlekedés növekvő igényeinek is; a sínek új anyagának, a személyszállítás magasabb sebességének és a teherszállítás nagyobb terhelésének.

A Thermit®-hegesztés korai technológiai gyengeségeit a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően már régen sikerült kiküszöbölni, ezért az egyre növekvő követelményeknek megfelelve a hegesztések túltesznek a sín élettartamán.

A hátrányok felszámolására célzott fejlesztések lettek elvégezve a hegesztési varrat tulajdonságainak szabályozására, mint az utólag hőkezelt fejedzett hegesztések vagy a sínfej HPW hegesztése, mely a sínfej mechanikai tulajdonságait javítja az ötvöző anyagok hozzáadásával.

A Thermit® hegesztési technológia a különböző síntípusoknál a felhasználás alapján van megkülönböztetve.

Síntípus Thermit® hegesztési technika
Vignol sínek SkV
SkV-Elite
SkV-Elite L25
SoW-5
SoWoS
SmW-F
HPW
LSV
THR
Vályús sínek SRZ
SRZ-L50, Vignol-Vályús átmeneteknél
SRE
Darupálya sínek SKS

A Thermit® hegesztési eljárás a továbbiak szerint osztályozhatók: középen vagy oldalt, illetve alulról vagy fentről beömlő ömledék.

További megkülönböztetési mód az előmelegítési idő igény, ami eljárásfüggő, vagy egy eltelt idő után, vagy egy hőmérséklet elérése után van meghatározva.

Szokásos hegesztési technikánál egy meghatározott idő eltelte után ér véget az előmelegítés. Az elért előmelegítési hőmérsékletet a hegesztő itt nem szemrevételezhető. Ezért ezek az eljárások automatizáltak. Ellentétben ezzel, a SoWos, SmW-F, SRZ, SRE és SKS eljárásoknál 1000 °C elérésénél az előmelegítési hőmérséklet kétoldalt a hegesztési hézagban a hegesztő számára láthatóvá válik. Csak ennek a hőmérsékletnek az elérése után ér véget az egész sínkeresztmetszetben az előmelegítés. Rendelkezésre állnak irányértékek, ezekkel lehet ennek az előmelegített hőmérséklet elérését számítani.

Minden más eljárás-specifikus paraméter betartása ezzel feltételezett.

 • Thermit® hegesztési technika egy egyszerű, biztonságos és megbízható kialakítást nyújt a vágányokban.
 • A több évtizedes sikeres alkalmazása a Thermit® hegesztési eljárásnak és ennek folyamatos továbbfejlesztése és nem utolsó sorban az EN 14730-1 szerinti igazolása, egy olyan hegesztési eljárást nyújt, ami egy megbízható és felhasználó közeli termék a sínek hegesztéséhez.
 • Thermit® hegesztési eljárás, különösen a Vignol sínek hegesztése, kiemelkedik a rövid kivitelezési időtartamával és egyúttal a magasabb megbízhatóságával.
 • Thermit® hegesztési eljárás sokoldalúan felhasználható.Széles kínálatot nyújt a formák és adagok tekintetében minden használatos profilhoz és sínminőséghez. Vevői kérésre egyéb megoldások is találhatók.
 • Különösen a SkV-hegesztési eljárásnak rövid előmelegítési ideje van, így a kevesebb gázfelhasználás által egy költségkímélőbb eljárás.
 • A Vignol sínek alapértemezett hegesztési eljárásánál adnak lehetőséget eljárás módosításokra a 40-50 mm (L50) és 65 – 75 mm (L75) széles hézagok hegesztései. Az SRZ hegesztési eljárás csak L75 széles hézagokra nyújt hegesztési lehetőséget.
 • Az SkV-Elite, SkV-Elite L25 és SoW-5 hegesztésekhez minden profilhoz egységes formatartó lemezeket alkalmaznak. Ezzel megkönnyítve a tevékenységet a vágányban, különösen, ha gyakran különböző profilú sínt kell hegeszteni.
 • Ugyancsak egységes formatartó lemezek vannak a széles hézagú hegesztési eljárásokhoz (eljárás módosítások L50-nél és L75-nél)
 • Normál esetben a hegesztési eljárás mind EURO-tégely, mind többször használatos tégely alkalmazásával. Egyszeri hegesztéshez az EURO-tégelyek egyszeri felhasználása áll közelebb, azért hogy a hegesztések optimális tulajdonságai a vevőknek, megrendelőnek biztosítva legyenek.
 • EN 14730-1 szabvány szerint a hegesztések alkalmasságát a hézagszélességnek megfelelően egy toleranciahatáron belül kell azt igazolnia, ami a névleges hézagszélességnél, 30 mm-nél 2 mm-t jelent. Ahhoz, hogy a vágányban a kivitelezésnél egy lehető legnagyobb folyamatbiztonságot érjünk el, a munkautasításban 1 mm tűrés van meghatározva.
 • A hegesztés alapesetben 2-részből álló formával történik. Néhány esetben a vevő kívánságára 3-részből álló formát is nyújtanak.
 • Thermit® hegesztési eljárások költséghatékonysága az alábbiakban áll:

  • alacsony beruházás az eszközöket illetően
  • rendkívül magas rugalmasság és mobilitás az építési területen
  • megbízható és gyors kivitelezés

Segíthetünk?

Kérdése van termékeinkkel szolgáltatásainkkal kapcsolatban? Örömmel állunk rendelkezésére.

Kapcsolatfelvétel

ImpresszumAdatvédelemÁSZFOldaltérkép