Amikor a hagyomány találkozik a modern kor kihívásaival

A Thermit-eljárás története: egy az évszázad nagy találmányai közül

Amikor a hagyomány találkozik a modern kor kihívásaival

A Thermit-eljárás története: egy az évszázad nagy találmányai közül

1919. január 1-jén egyesült a Th. Goldschmidt Ag, Essen és Berlin-Hagen üzeme, Elektro-Thermit GmbH néven, amely a hegesztés területéről több éves tudás és tapasztalat összeolvadását eredményezte. A kezdetektől fogva kiemelkedően sikeres a cég, hozzásegítve a Thermit® hegesztési eljárást a világszintű elterjedéséhez.

1895-ben Prof. Hans Goldschmidt által szabadalmaztatott találmány a fém alumínium a vas oxidjait hőfejlődés közben tiszta vassá redukálja. A találmányért 1895. március 13-án a Goldschmidt cég Essenben megkapta a 96317-es Császári Szabadalmi Számot: „Eljárás fémek és ötvözetek előállítására”.

Prof. Goldschmidt hamar felismerte, hogy a nagy mennyiségű reakcióhőt fémdarabok összeolvasztására is használhatja. Így indultak meg a XX. század elején az első kísérletek a vasúti sínek összehegesztésére. 1928-ban készültek el a Német Birodalmi Vasút területén az első hézagnélküli sínek.

A II. világháború után a világ számos vasúttársaságánál bevezetésre került a Thermit® - hegesztés, amely a Thermit® - Vállalatoknak világszerte nagymértékű fellendülést hozott. 1955-ben a gyorshegesztési-eljárás kifejlesztésével (Schnellschwießverfahren – „SmV”) a Thermit® - hegesztés időtartama jelentősen csökkent, így a gazdaságossága viszont jelentősen megnőtt. 1972‑ben további fejlődést értek el a gyorshegesztési eljárás (SkV) területén, amely szabványos eljárás a Német Szövetségi Vasútnál és a világ számos vasúttársaságánál bevezetésre került. Ezen felül a Thermit® - Vállalatok számára lehetőség nyílt az elektromos hegesztési eljárásoknak köszönhetően a már beépített és kopott sínek geometriájának helyreállítására, amellyel az utazáskényelmi tulajdonságok is javultak. Különösképp a fedett ívű hegesztést alkalmazták, amely az ELLIRA® nevet viseli (neve a feltaláló által adott Elektro Linde Rapid név rövidítéséből származik). Az eljárás a vasúttársaságok elvárásainak megfelelően az ETEKA 5®, illetve a RIFLEX® - hegesztési eljárás alapján továbbfejlesztésre került. Továbbá a futófelület újraprofilozására speciális köszörűgépek kerültek bevezetésre. A szolgáltatás sikeressége ahhoz vezetett, hogy időközben hasonló technológiával építették be a gyári felhegesztett síneket, amelynek köszönhetően a kopási ellenállásuk és futási tulajdonságaik is jelentős mértékben javult.

A Thermit® - Vállalatok nem csak a hegesztési eljárásokat, hanem a szükséges berendezéseket és eszközöket is továbbfejlesztették. Említésre méltóak: dudorletoló (1970), automatikus beépített csapolódugó (1982), vagy az egyszer használható EURO-tégely (1998). 1970-ben bevezetésre kerültek a szigetelt illesztések „MT”. További szigetelt kötések, mint például egyéb termékek és szolgáltatások színesítik a vállalat kínálati spektrumát.

Már az I. világháború előtt képviseleteken és egyes országok területén működő társaságokon keresztül a Thermit® - hegesztési eljárás világszerte elterjedt. Az új vállalatok alapításával kiépítésre került a nemzetközi szervezet. Említésre méltóak az alábbi országok: Olaszország (1950), India (1951), Brazília (1952), Ausztria (1952), Anglia (1958), USA (1967), Ausztrália (1986), Csehország (1993) és Magyarország (1995). 1999-ben a Thermit® - Csoport szétvált a Goldschmidt AG anyacéggel és átvette a ’Vermögensverwaltung Erben Dr. Karl Goldschmidt GmbH’, Essen.

A MÁV-THERMIT Hegesztő Kft-t, Magyarország első sínhegesztő vállalatát 1995. március 1-jén a Magyar Államvasutak Rt. és a Goldschmidt-Thermit Csoport alapította.

Segíthetünk?

Kérdése van termékeinkkel szolgáltatásainkkal kapcsolatban? Örömmel állunk rendelkezésére.

Kapcsolatfelvétel

ImpresszumAdatvédelemÁSZFOldaltérkép